SEDAM CRNOGORSKIH ČUDA PRIRODE

61c0ddd7e7539.jpg

Čuda… Da li vjerujete da postoje i da su moguća? Da li možete zamisliti nemoguće, nešto što vam se u ovom trenutku čini nerealnim i nedohvatnim? Čuda se baš takvim opisuju. Ona su pojave ogrnute božanskim atributima. Fenomeni. Natrprirodni događaji. Međutim, čuda su i dio realnog svijeta, doduše njegov nedokučiv, nevjerovatan, ali najintrigantniji dio.

Imenicačudoizvedena je od glagolačuti,što zapravo i nije čudno jer se oduvijek najviše govorilo i glas prenosio o pojavama koje u sebi nose nešto od manifestacija sjaja, slave i podviga. I danas slušamo priče o sedam svjetskih čuda Antike. Zamišljamo ih u njihovom punom sjaju i grandioznosti, preispitujući se da li su veličanstvena dostignuća starog vijeka bila samo plod mašte i snažne vizuelizacije ili su doista bila dio grčkog kulta opažanja i veličanja. Ipak, Keopsova piramida u Gizi, dokaz je postojanja čuda koje je nadvisilo i samu priču i navelo nas na zaključak da bez obzira vjerujemo li u čuda ili ne, da li im se tiho nadamo i strpljivo čekamo na njih, ona su svuda oko nas. Možemo ih osjetiti, opaziti, spoznati svojim čulima… Zato, nemojte sjedjeti i čekati. Izađite u svijet, zakoračite u prirodu i radoznalo krenite u susret čudima. Svjedočićete njihovoj posebnosti i neuobičajnosti.

Kao poklonici prirode, planina i planinskih područja, diveći se prirodnim fenomenima, iznova otkrivamo da je Crna Gora čudesna zemlja. Povodom sedme godine rada i postojanja Kluba, simbolično izdvajamo sedam prirodnih čuda Crne Gore.

#1. Trešteni vrh, Maganik

Kameni lavirint sa nedoglednim hodnicima, toliko složen i zamršen da izaziva sablazan. U njemu se nailazi na zidove od kojih ne može dalje. Duboki procjepi u kojima se ne nazire dno. Forme i oblici imaju hipnotički ritam koji prolaznika vuče kroz mnoštvo zapletenih prolaza i odaja. Dok se krećete, cijelo vrijeme prati vas osjećaj izgubljenosti i lutanja. I taman kad pomislite da je izlaz blizu, najdalji ste od njega. Izlaz je cilj, ali sva magija sadržana je u razrješavaju enigme i putovanju do cilja. 

#2. Trnovačko jezero, Maglić 

Kad vas ljubav pozove, pođite za njom, premda su staze njene tegobne i strme”. Ne znam da li je Halil Džubran ikad posjetio ili makar čuo za Trnovačko jezero, ali znam da kad si u stanju da od srca kažeš DA avanturi, prelećeš tegobne i strme planinske staze Maglića i Volujaka u potrazi za ljubavlju, u osvajanje samog srca prirode. Jezero srcastog oblika koje treperi u planinskim njedrima dokaz je da i kada se osjećate usamljeno priroda vas uvijek voli. Ljubav je prava samo ako je uzajamna, pa ako osjetite da vam pri samom pogledu na jezero srce jače i uzbuđeno kuca, više niste sami. 

#3. Oko Skakavice (Savino oko), Prokletije

Sve što nam se dešava i kako se osjećamo, vidi se u našim očima. Ako se zagledate u intenzivno plavetnilo oka Skakavice, primjetićete čistoću i jasnoću prirode. Beskraj i toplinu. Čitav jedan svijet u mikro i makro obliku. Kao da se nebeska i zemaljska prostranstva spajaju u njenom oku, a iz njega izvire svijetlost Sunca i širina neba. Ovo nesvakidašnje vrelo, izvor je ne samo hladne, bistre i plahe planinske vode, koja se poput suza radosnica slivaju niz obraze, već i izvor blagosti i sreće. Izvor života. Zagledajte se u ovo oko i vidjećete svijet kakav do sada niste vidjeli. 

Ostali članci:

15.04.2024

СДАЙТЕ СВОЙ АВТОМОБИЛЬ В АРЕНДУ В ЧЕРНОГОРИИ И ЗАРАБОТАЙТЕ НА ЭТОМ

26.03.2024

ДОГОВОР ОБ АРЕНДЕ АВТОМОБИЛЯ: ПРАВИЛА И НЮАНСЫ

24.03.2024

23.03.2024

23.03.2024